Açlığını Yatıştıramayan Adam

Çizi, 1985’ten beri açlığı yatıştırma ihityacına seslenen bir ürün olarak piyasadadır. 2007’de lanse edilen Çiziviç, Çizi’nin bir alt markası olarak Çizi’den arasındaki peynir kremasıyla farklılaşmaktadır. Çizi’nin pazarlama stratejisi Çizi ve Çiziviç sayesinde açlık bastırmaya yönelik ürünler kategorisini domine etmek üzerineydi. Öte yandan Çiziviç’in bilinirliğini yükseltmeye yönelik bir pazarlama fikrine ihtiyaç vardı.
Bu amaçla ürünün popülaritesini arttırmak için dijital bir kampanya planı yapıldı. Sosyal ağlar 15-24 yaş arası gruplar için erişim ve etkileşim anlamında en değerli temas noktalarıydı. Hedef kitlenin marka ile eğlenceli bir şekilde vakit geçirebilecekleri, aynı zamanda ürünün açlığı bastırma ihtiyacı ile ilişkilendirileceği bir Facebook uygulaması düşünüldü.
Kasım – Aralık 2011 tarihinde yürütülen bu uygulamada “Açlığını Yatıştıramayan Adam” isminde bir karakter oluşturuldu ve kullanıcıya “Daha yemeğe çok varsa bu adam ne yesin?” diye soruldu. Kullanıcıdan Çizi ya da Çiziviç önerisi geldiğinde heyecanla bu öneriyi kabul edip açlığını yatıştırmayı başaran karakter, ödül olarak kullanıcıya bir de hediye çekilişine katılması için fırsat sundu. Kullanıcının önerebileceği başka şeyler için de cevap niteliğinde videolar çekildi. Bunlar arasında Türkçe’de bolca bulunan “yemek” ile biten deyimlerden tutun odadaki çeşitli objelere kadar hemen hemen her şey vardı.
 
Sadece 6 haftada Açlığını Yatıştıramayan Adam videoları 1,000,000’dan fazla izlendi. Çizi Facebook sayfası 80.000 yeni hayran kazandı. Uygulama elde ettiği rakamlar ile Ülker markalarının şimdiye kadar yaptığı uygulamalar içerisinde açık ara birinci olmuştur. Kampanya döneminde Çizi’nin ton bazındaki segment pazar payı geçen yıla göre ciddi şekilde artarken kampanya bitiminde Çizi, en yüksek segment pazar payına ulaştı.
Uygulamanın başarısının arkasında iyi bir planlama süreci yatmaktadır. Çizi’nin şimdiye kadar yaptığı Facebook uygulamaları düşünülerek kullanıcının uygulamada açıklar bulması engellenmiştir. Benzer ürünlere benzer markaların yaptığı hem de benzer projelere bakıldığında aksaklık açısından en sıkıntısız çalışan ve “aha bak açıklarını yakaladım.” dedirtmeyen bir proje olmuştur. Ayrıca Çizi’nin Facebook sayfasından kampanyayı sürekli canlı tutacak ve özel günlerle çekilen videoları ilişkilendirip trafik sağlayacak içerikler girilmiştir. (Ör. Öğretmenler Günü’nde Açlığını Yatıştıramayan Adam’ın ilkokul öğretmeninden “paparayı yediği” klip yayınlandı).
Uygulamanın başarısında kullanıcının duvarında paylaşılan videolardan uygulamaya gelen kişilerin etkisi de olmuştur. Bir başka mecra olarak gün boyu Twitter takip edilerek “acıktım” sözcüğünü barındıran tweet sahiplerine Açlığını Yatıştıramayan Adam’la özdeşlik kuracakları ve uygulamaya davet eden tweet’ler yollanmıştır.
 
Marka Müdürü: Ertan Şensoy
Pazarlama Müdürü: Sevinç Boyacıoğlu
Dijital Pazarlama: Burak Bakay, Feride Ünal
Ajans: Manajans JWT
Yaratıcı yönetmen: Emine Noyan, Serkan Balak
İnteraktif İletişim Direktörü: Emre Süvari
Yaratıcı grup: Gözde Dilek, Direnç Işık
Proje yöneticisi: Eda İldam
Podüksiyon: HPTT Films
Yönetmen: Barış Çoküreten