Markalar, kendilerine uygun ajansı nasıl belirlerken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalı?

Markalar öncelikle iş ihtiyaçlarına göre bir pazarlama / dijital pazarlama / sosyal medya stratejisi çizdikten sonra önceliklerini ve bütçelerini masaya yatırmalı. Bu iki faktör doğrultusunda ajanslar değerlendirilmeli. Ajansların yetkinlikleri birbirinden doğal olarak farklıdır, kimi ajanslar sadece sosyal medya hizmeti verip bunu iyi kalitede yapabilirken, hem web sitesi yönetimi hem de sosyal medya yönetimini beraber alabileceğiniz ancak hizmet kalitesi daha orta düzeyde ajanslar olabilir. Kimi ajanslar özgün tasarım açısından güçlüyken kimi ajanslar da bu kadar özgün tasarım çıkaramasalar bile çalışması daha kolay, geri dönüşleri daha hızlıdır. Yine bazı ajanslar dünya ajans ağlarına dahil olduklarından belirli kalitede ve standartlarda iş çıkarabilirler ancak markaya hızlı geri dönüş yapma ve esnek revizyon süreçleri konusunda geride kalabilirler. 

Bu bağlamda markanın ajanslardan beklentisi ve projenin zaman, bütçe ve özgünlük gereksinimleri doğrultusunda bir karara varması yerinde olur. Tüm bunlardan öte doku uyuşmazlığını önlemek açısından ajans ile marka arasında debrief sürecinde belirli bir sıcaklık ve yakınlık olması önemlidir. Zira ajanslar bazı proje ve markaları kendilerince önceliklendirebilmekte ve bu da proje performansını direk olarak etkilemektedir. Sözgelimi bazı proje ve markalarda ajans yönetimi işin içerisine daha fazla girerek kaliteyi ve hızı artırabilmekte bazı projeler ise daha zorlu bir süreçten geçebilmektedir.

Ajansların dikkat edilmesi gereken birincil noktası yetkinlikleridir ve bunu da en iyi gösteren geçmiş işleridir. Ajansların başarıyla bitirmiş olduğu projelerin türü ve detayları incelenerek alınabilecek hizmetle ilgili bilgi sahibi olunabilir. Tüm bunları yaparken bütçe kısıtlarının ajans beklentileriyle örtüşmesine gayret etmek de iki taraf için zaman kayıplarını önleyecektir.