Sosyal Medyada İşiniz için neyin yapılıp yapılamayacağının belirlenmesi

Sosyal medya stratejisi çizilirken iş ihtiyaçları, öncelikli mecralar, hedef kitle, bütçe ve zamanlamalar belirlenmelidir.

Bu kapsamda zaten kısıtlı olan zaman, bütçe ve insan kaynaklarını önceliklendirerek sarfetmek akıllıca olacaktır.

Yapmış olmak için ya da sırf bulunmak için, yeterli enerjinin ayrılamayacağı farklı kanallarda aktiflik sağlamak fayda yerine zarar getirebilir.

Bu mecralarda gerçekleşebilecek olası sorunlar, olası faydalarından daha çok olabilir. 

Bazı mecraların kontrol edilebilirlik özellikleri de farklıdır, örneğin Facebook duvarınıza gelen bir yorumu modere elebilir / silebilirken Twitter hesabınıza gelen mention/cevaplara başka bir profilde olduğu için müdahale edemezsiniz. 

Bu anlamda özellikle moderasyon ihtiyacının karşılanmayacağı yerlerlde bulunulmaması yerinde olacaktır.

Neyin yapılamayacağından daha önemli olarak neyin yapılacağı yani hedefler net olarak belirlenmeli ve tüm faaliyetlerin buna katkı sağlar durumda olması gerekir.

Örneğin basit bir taktiksel Twitter retweet kampanyasının da genel strateji içerisinde bir yeri olması gerekmektedir.

Tüketicinin kafasında bunların bulmaca parçası gibi oturması gerekmemektedir, pek mümkün de değildir ancak pazarlamacı açısından tüm sosyal medya faaliyetlerinin bu strateji kapsamında düşünülmesi yerinde olur.

Bu anlamda pratik fayda sağlaması açısından DOs, DONTs gibi tablolar bile hazırlanabilir. Böyle bir kurala örnek olarak, kısıtlı bütçe sebebiyle Facebook uygulamaları yapmak yerine bu üretim bütçesini daha kaliteli özgün içerik oluşturmakta kullanabilir.